Лош дъх при котките

Болести, травми и странно поведение при котките. Съвети за добра грижа. Ветеринари и ветеринарни клиники.

Лош дъх при котките

Мнениеот paradoxx » Нед Окт 07, 2007 8:31 pm

Искам да споделя нещо, което смятам за важно всички, които имат котка. Ние имаме две и при двете долното беше налице.

Котките по принцип нямат лош дъх. Когато забележите такъв става въпрос за възпление на венците и зъбен камък. Проблемът се състои в това, че след един период зъбите на котката опадат :( Безвъзвратно!

Проблемът в нашия случай се реши на време и с операция. Първо се дава антибиотик в продължение на 10 дни, а на 4тия се прави почистване на зъбния камък с упойка. Общо излиза около 70 лева.

Д-р Кукунджиев каза, че същия проблем често имали йоркширските териери, поради голямото количество зъби...

Така че - ако усетите лош дъх - взимайте мерки навреме! :-)
Аватар
paradoxx

Мнениеот HunteR » Пон Дек 01, 2008 8:04 pm

Хах и на моята котка и мирише грозно устата, но аз смятах, че просто това е нормално при котките.
Пфф, а не ми се дават 70 кинта :(
Аватар
HunteR

Мнениеот bet » Пон Дек 01, 2008 8:44 pm

моя котарак също има лош дъх :( аз го хванах от улицата и си мислех че е нормално след като е живял в лоши услови,вече 1 седмица е вкъщи и продължава да е така :( Да го водя ли на ветеринар :shock:
bet

Мнениеот panterkata123 » Вто Дек 02, 2008 8:14 am

ами аз мисля че тук става въпрос за котки на 5-6 и повече години, които имат зъбен камък.
Аватар
panterkata123

Мнениеот vv33 » Вто Дек 02, 2008 7:00 pm

иначе има и хапки за лош дъх.като гранули са
Изображение
Аватар
vv33

Мнениеот frenchy » Чет Яну 08, 2009 3:23 am

И моя котарак има много лош дъх, но съм забелязала, че е на моменти. Последните дни обаче дъхът му е отвратителен и се чудя какво да го правя. Той е още малък- на 6 месеца е. Храня го с консервите на Дарлинг и сухите хапки на Уискас. Ако някой се е справил с проблема, моля да пише.
Аватар
frenchy

Мнениеот nemezidka » Съб Фев 14, 2009 2:09 pm

Когато взехме Киса и тя имаше лош дъх. Първо решихме че е нормално, но миризмата стана непоносима.
Когато се прозявше срещу мен, направо ми се повръщаше.
Заведохме я на лекар (Вива вет) и те ни дадоха лечебна храна на Роял Канин за проблеми със стомахчето. Казаха да и даваме на ден по 10 грама.
Изведнъж започна да повръща. Попитахме за някой свестен ветеринар и един познат ни изпрати зад х-л Родина в Байвет.
След като погледнаха котето, преслушаха го и му премериха температурата, се оказа че има възпаление на венците, лигавицата и надолу към стомаха, затова не дъвче а гълта храната която го дразни и повръща.
Ако не бяхме отишли, можеше да стане още по-сериозно.
Беше около 1 седмица на антибиотици (по 3 инжекции на ден), биха и серум против най-опасните котешки болести и само се молехме да не е вирусно, защото смъртността е 90%.
Хранихме я само с тази лечебна храна без нищо друго и се оправи за около 10 дена.
Ако имате котка с много лош дъх, по-добре я заведете да я видят преди да е станало късно :)
Аватар
nemezidka

Мнениеот nemezidka » Съб Фев 14, 2009 2:11 pm

А относно хапките за лош дъх, моля консултирайте се с ветеринар, защото и ние давахме такива, които се оказаха от виновниците за повръщането!!!
Лекарят каза моментално да ги изхвърлим и да забравим за тях.
Аватар
nemezidka

Re: Лош дъх при котките

Мнениеот Aleksandar » Вто Мар 09, 2010 10:01 pm

ами моето котенце е на 3 месеца и също има лош дъх ама мирише на гранулите му :mrgreen:
Изображение
Изображение
Аватар
Aleksandar

Мнениеот люба иванова » Вто Мар 09, 2010 10:32 pm

Бихте могли да си вземете Vet Aquadent-има антибактериален ефект, освежава дъха и забавя образуването на зъбен камък.Това е разтвор, който се добавя към водата за пиене.
Лошият дъх може да е от проблеми със стомаха може и от зъбите.
Натрупването на зъбна плака и камък е често срещан проблем при котките. Последиците са лош дъх, увреждане на венците, инфекции и загуба на зъби. Зъбната плака представлява натрупване на бактерии по повърхността на зъбите, които при взаимодействието си с калция в слюнката се превръщат в зъбен камък. Ако проблемът не бъде разрешен, има вероятност да причини възпаление на венците (гингивит) и на мембраната около гнездата на зъбите (парадонтоза). Тази инфекция може да се разпространи и към други части на тялото - бъбреците или клапите на сърцето..XtraCare предлага таблетки с хлорофил,които намаляват лошия дъх.
Изображение
Изображение
Аватар
люба иванова

Мнениеот suspect » Сря Мар 10, 2010 6:13 am

Лошия дъх е признак за проблеми с червата породени от лоша диета. И носа ! Носа следете да е винаги влажен на котето - изсъхне ли лоша работа
Изображение
Аватар
suspect

Мнениеот couNTess86 » Чет Мар 11, 2010 9:50 pm

Мойто коте пък за сега няма лош дъх,ама зъбките са му жълти и според мен е предразположен към такъв проблем,какво трябва да правя?
couNTess86

Мнениеот люба иванова » Чет Мар 11, 2010 10:35 pm

Пробвайте с Vet Aquadent-добавя се към водата,лесно приложим,има и специални гранули
Изображение
Изображение
Аватар
люба иванова

Назад към Здраве при котките