Признаци за разгонване?

Всичко за кастрирането, разгонването, развъждането на котки и раждането

Признаци за разгонване?

Мнениеот libitina » Пон Яну 18, 2010 1:47 pm

Не знам кога точно е родена моята Месина, но предполагам че е почти на 6 месеца.През последните дни промени поведението си - мяука често и в повечето случаи без видима причина. От няколко дни насам се дразни от движението на секундарника на стенния часовник - стои под него и прави опити да се изкачи по стената и да го достигне. Когато свалим батериите на часовника,се успокоява. Въпросът ми е - възможно ли е промяната в поведението й да е признак за разгонване.
libitina

Re: Признаци за разгонване?

Мнениеот harry » Пон Яну 18, 2010 7:19 pm

Аз мисля , че не е са признаци на разгонване. И не съм сигурен дали още не и е рано да се разгони на 6 месеца. :roll:. Призаци на разгонване :
Органите на размножаване претърпяват промени, които всъщност ги подготвят за оплождане и бременност. Женската котка е в особено възбудено състояние, обикаля непрекъснато из дома, гледайки често към прозореца и търсейки начин да се измъкне навън. Започва да се търкаля по земята, като търка в столове и мебели жлезите, които изпускат специфична миризма (така де, аз никога не съм я долавяла, но ако имаше котарак наблизо, сигурно на него щеше да му е ясно. Та, забелязали ли как котаците ходят по следите на женската и внимателно душат там, където тя се е търкала...). По това време котката проявява интерес към мъжкия, но още не е готова за контакти с него. Характерно за този период е, че котката доста по-често уринира, а половият орган набъбва. Този период продължава обикновено 2-3 дни, след което започва
- еструса - това вече е същинското разгонване, с приблизителна продължителност от около една седмица. Женската е все по-силно възбудена, мяука силно (особено нощем и сутрин рано) и издава протяжни призивни сигнали (това не означава, че котката се мъчи или страда!). Ако котката е затворена, тя търси начин да излезе на свобода, не дава да я пипат, крие се и отказва храна. Случва се да започне все по-често да уринира и то не на определените места. През този период трябва да се осъществяват половите контакти с избраника-котарак.
- Следва третият етап - метаеструс. През него котката отказва всякакви контакти, избягва котарака, гони го, съска и хъска, а често безстрашно се хвърля да го натупа. Това състояние продължава около 24 часа, последвано от периода на пълно спокойствие, т.н.
- анеструс (това е любим период, през който стопаните си отдъхват и пак заобичват котката си!).
Разгонването продължава обикновено 10 дни, като най-характерен признак е голямата нервност на котката.
Изображение
Аватар
harry

Мнениеот Lilqnka » Пон Мар 08, 2010 7:26 pm

не мога да разбера дали женската ми котка е разгонена....през 2-3 седмици за по няколко дни изпада в много странно състояние...лежи постоянно и си държи постоянно дупето вдигнато нагоре докато не е легнала.Освен това мяука много силно и протяжно.Лена е на около 8 месеца и това се случва от около 2 месеца може би е за 4-ти път вече.Не е нервна иначе...много е добричка но тя по принцип си е такава.Водих я в клиниката до нас и ми казаха, че нямала някакви отклонения, изследваха я, видеозон също й направиха, но не ми казаха нищо за разгонване.Не знам дали е възможно да се разгонва през 20 дни, въпреки че някъде във форума четох, че има още някой в подобна ситуация.Изглежда много тъжна като изпадне в това състояние....Ако можете да дадете някакво мнение ще съм много благодарна.
Lilqnka

Мнениеот marilie » Пон Мар 08, 2010 8:36 pm

Lilqnka, няма причина да се шашкаш. Котана просто се разгонва. Напълно е нормално да започне да се разгонва на около 6 месеца, и първите разгонвания да продължават по-кратко, и да се случват по-начесто. Ако не мислиш да я запознаваш с мъжки с идеята да стане мама (за което приключение ще е готова когато стане на годинка), най-добре я кастрирай. Котките се мъчат с тези нон-стоп разгонвания, които тепърва започват сега, и ще продължат до късна есен.
Изображение
Аватар
marilie

Мнениеот ataman » Чет Мар 11, 2010 3:24 pm

Извинявайте, че се меся само да попитам след колко време след кастрацията има ефект вече върху котето ? Имам котарак кастриран преди седмица, но поведението му си е същото. Ходи нервно навсякъде из апартамента, мяука много силно през цялото време, скача насам натам по прозорците и се опитва да избяга от нас.
ataman

Назад към Кастриране, разгонване, развъждане и раждане