кастриран котарак- казус

Всичко за кастрирането, разгонването, развъждането на котки и раждането

кастриран котарак- казус

Мнениеот чичо доктор » Съб Авг 05, 2017 1:10 pm

Здравейте,
кастриран котарак-защо пък казус?
Преди година и два месеца пред дворната врата на къщата ми се "появиха" две малки котета.Нахраних ме ги/със съпругата ми/ и станаха завинаги наши.Изкъпахме ги и след известно време ги приютихме в къщата.Заживяха с нас.Поставихме тоалетна в едната бяня и всичко тръгна по мед и масло.Пущахме ги на двора да си играят на тревата след което се прибираха.След 8-9 месеца ги кастрирахме.Имунизирахме ги.Станаха членове на семейството.Вечер се прибират, хапват и заспиват.Сутрин в 5.00 мяукат да излизат, пущаме ги и за закуска се връщат.Храним ги с гранули за кастрирани котки и малко позаслабнаха.От два месеца започнахме с обикновени гранули и понаедряха. Разхождат се из целия двор, катерят се по оградата и дърветата, обикалят и съседите.Обаче: Единият котарак започна да драска да се заглежда по други котки/женски/,които минават през двора да "хапнат" от тяхната храна, която в топлите месеци оставяме отвън.Една вечер не се прибра.Чакаме го вече трети ден да се върне.Съпругата ми постоянно плаче за него.Много четох в нета за избягали кастрирани котараци но такъв дето живее и се разхожда в огромен двор с много места за игра, катерене и други забавления не прочетох.Въпроса ми е: Какво може да е станало с котарака за да "изчезне"? Имали някой,който се е сблъскал с подобен проблем?
Ще бъда признателен на всеки,който ми даде съвет.Трябва да успокоя съпругата ми.Обича ги много.И аз естествено.
Чичо доктор
чичо доктор
 
Мнения: 17
Регистриран на: Съб Авг 05, 2017 12:32 pm

Re: кастриран котарак- казус

Мнениеот prikazka » Нед Авг 06, 2017 1:32 am

Всичко може да се е случило,за да не се върне.Търсете го.Най-вероятно нещо му се е случило и не може да се прибере.В най-добрия случай може да е набит от някой котарак или затворен някъде погрешка.Не знам в какъв район живеете,но дори в най-спокойните квартали или селца има лоши хора,коли,диви животни(белки,златки,които се бият с котки...),болести,пренасяни от самите котки (затова не е добре да споделят и храната си в общи съдове с чужди,макар,че са ваксинирани) и.т.н. Да не изреждам всичко което ми минава през ума.Просто започнете да го търсите рано,рано сутрин към 5ч с храна например.Проверете всякакви скрити местенца,където е възможно и да се е скрил.Ако трябва разлепете обяви,говорете с хора в района...Късно вечер също търсете.Уплашена котка може да се крие доста дълго.
Желая Ви късмет,Чичо доктор,дано се намери котьо!
Дръжте ни в течение.

п.п.Ако решите пуснете обяви и във ФБ ,ще я споделим.Има групи за изгубени домашни любимци.
Не е нещастие да се родиш сред патици, стига само да се излюпиш от лебедово яйце.. Из 'Грозното патенце" на Х.К.Андерсен
Аватар
prikazka
 
Мнения: 2271
Регистриран на: Нед Авг 21, 2011 9:00 pm
Местоположение: София,Бистрица

Re: кастриран котарак- казус

Мнениеот Kot » Нед Авг 06, 2017 1:24 pm

Не знам дали ще помогне, но понякога писаните така се скриват, че аз и вкъщи не мога да ги намеря, та другото коте ако го сложите в клетка и с нея се разхождате, вероятно то ще реагира на скрита котка, може би специално ако е другарчето му. Имат извънреден слух и обоняние. Но само в клетка, да не го изтървете и него. Освен ако клетката не го стресира... Вероятно изчезналият се е скрил някъде и чака и той не знае какво.
Не знам кой е създал котката, но е направил много добре!
Аватар
Kot
 
Мнения: 966
Регистриран на: Чет Ное 15, 2012 10:11 pm
Местоположение: София, в хралупата

Re: кастриран котарак- казус

Мнениеот чичо доктор » Нед Авг 06, 2017 1:52 pm

Здравей prikazka,
къщата ми е в едно село до гр.Пловдив.Голям двор, ограда по която се катерят котараците, дръвчета, басейн,чиято вода използват да си мият лицето.Понякога ми се струва, че ще скочат вътре.Идилия.Попитах съседите.Повечето са баби и дядовци.Няма капани и "лоши" хора.Всички около менен знаят, че това са моите котараци.Добри са.Не закачат птици, гълъби.Обиколих целия периметър, чак до полето.За ФБ няма смисъл.Бабите не "джъткат" с такива телефони и компютри.Предполагам, че се е 'подлъгал" по някоя котка и е тръгнал.Дано е така.В последно време доста се заглеждаше по други котки.А е кастриран.Дано се върне.И понеже любимата ми книга е Граф Монте Кристо, тя завъшва така: Чакай и се надявай!
с уважение: чичо док
чичо доктор
 
Мнения: 17
Регистриран на: Съб Авг 05, 2017 12:32 pm

Re: кастриран котарак- казус

Мнениеот чичо доктор » Нед Авг 06, 2017 2:47 pm

Здравей kot,
втоия котарак/братчето/се разхожда свободно из двора и съседите.Мисля, че ако го открие може да го примами да си дойде.Двамата много се обичат и сега той страда много.Омърлушен е, постоянно се оглежда с две думи- търси си братчето.И ние чакаме.
с уважение: чичо док
чичо доктор
 
Мнения: 17
Регистриран на: Съб Авг 05, 2017 12:32 pm

Re: кастриран котарак- казус

Мнениеот prikazka » Пон Авг 07, 2017 3:58 am

Чичо доктор,
Наистина е възможно кастриран котарак да се" влюби",защото продължават да отделят малко количество хормони от надбъбречните жлези.Ако има дразнители е възможно да правят и секс просто казано,просто нямат оплодителни способности. Но мен ме притеснява повече да не е наранен някъде дори инцидентно и да не може да се върне вкъщи.Доста дни са и аз не бих се надявала само...Парила съм се и знам какво е,та от опит казвам.Тежко ранено коте,независимо от пола ,не се прибира у дома.Възможно е всичко.Наскоро тук при нас,в Бистрица(над София,една баба два -три дена рева и търсихме едно котенце.Накрая се оказа,че сама го е заключила на втория си етаж без да разбере как е влязло.Нито го е чула да плаче...два дни в жегите обикаляхме и го търсихме.Тук много се стреля,има ужасен трафик от бързи коли,мотори,за кучета пазачи да не споменавам...,но само защото внуците й дошли на море и пътьом минаха да я видят го намери живо..Добра баба,ама изкуфяла вече.Мисля,че ме разбра.Стискам палци да е жив и здрав.
Не е нещастие да се родиш сред патици, стига само да се излюпиш от лебедово яйце.. Из 'Грозното патенце" на Х.К.Андерсен
Аватар
prikazka
 
Мнения: 2271
Регистриран на: Нед Авг 21, 2011 9:00 pm
Местоположение: София,Бистрица

Re: кастриран котарак- казус

Мнениеот чичо доктор » Пон Авг 07, 2017 6:44 am

Здравейте,
за съжаление намерих моето коте, но разскъсано от два питбула.Влезнало в чужд двор през две къщи и са го нападнали.Стопанката на кучетата ми се извини и толкоз.Моя котарак е влезнал в къщата заедно с друга котка,улична.Но тя има инстинкти за самосъхранение а моя добродушко - кастриран, гальовен.Погребахме го. На никой не пожелавам да си загуби домашния любимец по този начин.Преди година и два месеца, като чуех за котки ми ставаше лошо.Откакто дойдоха тези животинки, коренно си промених поведението към котките.Започнах да давам храна и на безпризорните котета само че на улицата. И така: Как да опазя другия котарак, братчето на този.Още снощи го затворих и решихме да живее само в къщата.Моля за съвети.Може ли по някаквъв начин да свикне да се разхожда само в моя двор за да го пускам?
с уважение: чичо док
чичо доктор
 
Мнения: 17
Регистриран на: Съб Авг 05, 2017 12:32 pm

Re: кастриран котарак- казус

Мнениеот Kot » Пон Авг 07, 2017 10:33 am

Съжалявам за котето :( Надявах се да не е такова нещо.
Ако аз имах двор, за което все си мечтая, единственият начин да не ги пускам навън е да оградя съответно непропускливо. Оградата да обхваща и отгоре, което изглежда абсурдно и вероятно е от финансова гледна точка. Или да се направи отвътре некатераема, но май само по метал не могат да се катерят и ПДЧ, МДФ или каквито бяха там. Много трудна задача. Котките са много умни, но непрекъснато си търсят белята. Като порасне вероятно няма да иска да се разхожда така, но ще минат години.
Друг вариант е да оградите само част от двора с нещо като куб отстрани и отгоре, за да не може да излезе, и там да го разхождате. А на прозорците мрежи... Не е лесно.

Приказка, в какъв смисъл се стреля в Бистрица? По животинките ли или става дума за ловджии по горите?
Не знам кой е създал котката, но е направил много добре!
Аватар
Kot
 
Мнения: 966
Регистриран на: Чет Ное 15, 2012 10:11 pm
Местоположение: София, в хралупата

Re: кастриран котарак- казус

Мнениеот serena70 » Пон Авг 07, 2017 3:38 pm

И аз се надявах да не е нещо такова, но жалко за котето. Съжалявам много :( единственият начин да опазите другото коте е да направите нещо като волиера в двора ви - оградено с мрежа отстрани и отгоре пространство, в което то да може да излиза директно от къщата ви по някакъв начин, в нея може да му направите нещо за катерене, полягване, полици на различни нива, по които да ходи и т.н., за да му е интересно. Примерно https://www.youtube.com/watch?v=NJDPZJtmhSM.
Другият вариант е да го приучите да го разхождате в двора с нагръдник, но няма да може да го оставяте да се движи съвсем свободно, докато във волиерата ще може да си ходи, полягва или играе когато поиска. А може и двата варианта да се комбинират.
Напишете в youtube "cat yard" или "catio" и поразгледайте клипове да видите различни варианти и как са направени.
Времето, прекарано с котки и цветя, никога не е загубено Изображение
Аватар
serena70
 
Мнения: 3095
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 9:33 am
Местоположение: Варна

Re: кастриран котарак- казус

Мнениеот чичо доктор » Пон Авг 07, 2017 4:36 pm

Здравей serena70,
мислих за нещо подобно но сега като видях в нета ми идват страхотни идеи.Имаме голям двор и все ще отделя 50 квадрата за нещо подобно но ще го съгласувам с архитекта ми.Много се привързах към тези две /вече едно/котета.Този дето остана,много обича да слиза по стълбичките на басейна и да се мие с лапите.Ако мога по някакъв начин да включа и басейна ще е супер.Като си говорихме със съпругата за любовта ни към котараците и двамата стигнахме до извода, че ни трябва вече внуче.Ще звънна на сина ми да го питам кво смята по въпроса.
с уважение: чичо док
чичо доктор
 
Мнения: 17
Регистриран на: Съб Авг 05, 2017 12:32 pm

Re: кастриран котарак- казус

Мнениеот serena70 » Пон Авг 07, 2017 5:48 pm

На 50 квадрата може да стане супер местенце, включително да има място и за масичка и столчета или пейчица и за вас :) Внуче може и да ви трябва, но по-скоро ви трябва още едно коте. Знам, че заради болката сигурно не е сега моментът, но след някой и друг месец осиновете някое бездомно коте за другарче на вашето котараче, примерно някое момиченце, да могат да си правят компания и да ви радват с игрите си.
За съжаление на свободно скитащите дворни котки се случват неприятни неща, на вашия се е случило най-лошото. Дори и не искам да си представям какво е преживял :( Можело е преди време да обмислите този въпрос, то най-лошото става само веднъж. И на мен ми се иска да са си свободни, да си ходят напред-назад, но навън има доста неща, които ги застрашават. Някак си не мога да махна с ръка и ако живеех в къща с двор, да ги оставя да ходят навън, пък каквото стане. Радвам се, че възприемате идеята за такова заграждение и хем ще могат да са хем на въздух, хем ще са защитени.
Времето, прекарано с котки и цветя, никога не е загубено Изображение
Аватар
serena70
 
Мнения: 3095
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 9:33 am
Местоположение: Варна

Re: кастриран котарак- казус

Мнениеот prikazka » Пон Авг 07, 2017 7:16 pm

Много съжалявам...от това се опасявах най-много,но времето назад не се връща.
Ако оградите ви позволяват да сложите мрежи,ще може да си обитава целия двор,нещо такова https://www.youtube.com/watch?v=pLSYeOrUp3c .Нашият и на терасата е с нагръдник,не го пускаме навън именно от страх да не му се случи нещо лошо.Прозорците също са обезопасени,защото се катери по комарниците и ги къса.

Кот,стрелят по животни...какви са и кои са,ако знаех...Всякаква паплач минава през тия квартали на София,а уж най-пазените били..пазят само зад високите дувари..На съседите убиха в двора им куче,което не излиза изобщо навън и нищо не се установи естествено.
Не е нещастие да се родиш сред патици, стига само да се излюпиш от лебедово яйце.. Из 'Грозното патенце" на Х.К.Андерсен
Аватар
prikazka
 
Мнения: 2271
Регистриран на: Нед Авг 21, 2011 9:00 pm
Местоположение: София,Бистрица

Re: кастриран котарак- казус

Мнениеот Kot » Пон Авг 07, 2017 7:43 pm

А аз си мислех, че там при вас поне е по-закътано :?
Не знам кой е създал котката, но е направил много добре!
Аватар
Kot
 
Мнения: 966
Регистриран на: Чет Ное 15, 2012 10:11 pm
Местоположение: София, в хралупата

Re: кастриран котарак- казус

Мнениеот чичо доктор » Вто Авг 08, 2017 7:17 pm

Здравейте,
започвам да правя волиереа.Явно така ще запазя второто коте.Затворих го в къщата.Докато не построя волиерата никакво пускане.Имам питане за живия котарак.Много тъгува.Умърлушен.До кога ще е така?Трябва ли нещо да правим? Кога да потърся коте, което да прилича на загиналия?
с уважение: чичо док
чичо доктор
 
Мнения: 17
Регистриран на: Съб Авг 05, 2017 12:32 pm

Re: кастриран котарак- казус

Мнениеот serena70 » Сря Авг 09, 2017 11:10 am

Нормално е да е тъжен, загубил е другарчето си. Щом тъгува, въобще не чакайте, а му вземете ново другарче сега. Тъкмо докато направите волиерата, ще свикнат едно с друго. А за да не му липсва ходенето навън, докато направите волиерата, може да го привикнете на ходене с нагръдник и повод с вас из двора - имам предвид нещо такова
Изображение

Не е като да си ходи свободно, но все пак е нещо и ще прекарва някакво време на открито.
А, и не е необходимо новото коте да прилича на загиналото, те се разпознават преди всичко по миризмата, а то така или иначе ще е с различна миризма. Моят опит показва, че би било по-добре новото коте да е момиченце, но зависи от характера на баткото. Аз лично бих осиновила бездомно и малко на възраст момиченце, за да свикне по-лесно с новата обстановка и с баткото. Да не ви притеснява, ако първите няколко дена има двустранно хъскане, поръмжаване и потупване с лапи, това е съвсем нормално за установяване на граници и определяне на отношенията. Стига да няма агресия, всичко ще е наред :)
Надявам се като направите волиерата, поне основната конструкция, да ни я покажете, много ми е любопитно да я видя.
Времето, прекарано с котки и цветя, никога не е загубено Изображение
Аватар
serena70
 
Мнения: 3095
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 9:33 am
Местоположение: Варна

Следваща

Назад към Кастриране, разгонване, развъждане и раждане

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта